De nieuwe Europese ZZP wet – de redding voor de zelfstandigen?

door | 07 december 2018 | Bouw, Duurzaam, Kosten, Regelgeving

Zelfstandigen hebben de laatste tijd steeds meer te maken met nieuwe regelingen op het gebied van tarieven, opdrachten en arbeidsvoorwaarden. Dit zorgt altijd weer voor een hectische situatie, de zelfstandigen zijn vaak juist voor zichzelf begonnen omdat ze houden van een grote mate van vrijheid. Recentelijk is er dan ook weer een discussie ontstaan, dit keer ging het over de nieuwe ZZP wet. De nieuwe wet moet nog even een jaartje op zich wachten, maar wat staat er eigenlijk in deze nieuwe wet?

Bescherming van schijnzelfstandigen

De nieuwe wet is er om de schijnzelfstandigen te beschermen die zich in de arbeidsmarkt bevinden. Echter zijn dit niet echt de zelfstandigen zoals wij die kennen, deze benaming is namelijk bedoeld voor mensen die vast in dienst zijn, maar die niet in loonverband werken. Voor de werkgever is dit goedkoper, hij hoeft de zelfstandigen namelijk geen verzekeringen te betalen en geen premies te betalen. Ook is het fiscaal interessanter, omdat het een hoop belastinggeld scheelt. Dit is natuurlijk niet goed, de nieuwe wet komt dan ook niet als een verrassing. Door middel van deze wet zullen deze zelfstandigen een vast contract krijgen wanneer zij al drie maanden op deze manier te werk gaan. Vaak zijn dit de ZZP’ers die een laag uurloon hebben van om en nabij de 15 euro per uur. Eigenlijk komt het er dus op neer dat de zelfstandigen binnenkort ook een soort minimum uurloon zullen hebben.

De nieuwe zzp-wet, een schending van EU recht?

De minister van Sociale zaken, de heer Koolmees, heeft op dit moment diverse alternatieven bij de Commissie neergelegd. Dit komt door het feit dat er mogelijk sprake zou zijn van schending van het EU recht als het wetsontwerp op deze manier door zou komen, het komt namelijk niet overeen met de vrijheid die de zelfstandigen en werknemers binnen de EU genieten. De kans dat de alternatieven wel worden aangenomen is vrij groot, de Commissie geeft in de meeste gevallen niet zo veel om beperkte maatregelen op dit gebied. De landen mogen immers zelf grotendeels bepalen hoe de werksfeer voor zelfstandigen in elkaar steekt.

De nieuwe wet is een goede ontwikkeling, het laat namelijk zien dat de overheid meer aandacht besteed aan de zelfstandigen. Voor alle schijnzelfstandigen is dit al helemaal een goede ontwikkeling, zij zullen op deze manier toch de premies en de belastingen krijgen waar zij recht op hebben. De opdrachtgevers kunnen op deze manier niet meer zo snel de goedkope zelfstandigen uitbuiten en dat is erg fijn.

De vraag is natuurlijk hoe dit zal worden gecontroleerd en welke sancties er aan zullen zitten als het niet wordt nageleefd. Ook wat dit betekent voor de vele zelfstandigen die geen freelancer zijn in de marketing, maar bijvoorbeeld zelfstandige in de bouw zijn. Voor het antwoord op deze vraag moeten we nog even wachten tot 2021, dit is het jaar dat de wet waarschijnlijk zal worden geïmplementeerd.

De nieuwe zzp-wet ten opzichte van ZZP’ers in de bouw

Of deze nieuwe wet voor ZZP’ers ook in de bouw interessant is, is nog maar de vraag. Momenteel is het een chaos in de bouwbranche en lijkt het sterk op een vicieuze cirkel. Er is een tekort aan materialen en er is een tekort aan vakmanschap. Het probleem met materialen zorgt ervoor dat planningen uiteen lopen en dan stuit je direct weer op het volgende probleem, de vakmannen. Uiteindelijk heb je de vakmannen, dan is het materiaal weer op. Een vicieuze cirkel, dus.

In deze situatie, die zich nu al een tijd voordoet, zijn er geen winnaars. Dit gaat bouwbedrijven geld kosten, in plaats van geld opleveren aangezien ZZP’ers niet stil zitten en graag op zoek gaan naar een nieuwe klus. Om zowel de ZZP’ers en de opdrachtgevers te helpen doen wij dagelijks ons werk door ZZP’ers te voorzien van opdrachten en projecten in de buurt. En door dagelijks opdrachtgevers te voorzien van ZZP’ers in de buurt van hun opdrachten en projecten. Zo proberen wij bij te dragen aan het efficient inzetten van vakmannen en hen uit te wisselen tussen verschillende projecten, zodat de vakmannen niet stil zitten en de bouwbedrijven geen doorlopende kosten maken. Win-win!

Meer info voor opdrachtgevers – of – Meer info voor ZZP-ers

Philip van den Heuvel
Ik sta op met marketing en ga ermee naar bed, ben enthousiast over nieuwe techniek en zoek altijd naar vormen waarmee je samen tot iets moois kunt komen.