Naast stikstof en corona ook personeelstekort impact op bouwsector

door | 27 mei 2021 | Bouw

Naast stikstof en corona ook personeelstekort impact op bouwsector

Om het woningtekort in Nederland tegen te gaan is het van belang dat er gebouwd gaat worden, en veel ook. Zo moeten er in Nederland voor 2030 een miljoen woningen bijgebouwd worden. Er zijn echter aardig wat hobbels op de weg die dit plan wel eens kunnen verstoren. Naast stikstof en corona hebben bouwbedrijven ook met een personeelstekort te kampen. De vraag naar bouwvakkers zal de komende jaren naar verwachting nog steeds hoger liggen dan het aanbod en dat is een probleem.

Vraag naar bouwvakkers

Zonder personeel in de bouw, lastig om deadline te halen

Het klinkt natuurlijk logisch, maar zonder personeel in de bouw wordt het lastig om in grote mate te kunnen bouwen. Momenteel heerst er dan ook een groot personeelstekort in de bouw en wordt er veel van de vaklieden gevraagd. Door het tekort aan werklieden, worden vaklieden gedwongen om hun vaardigheden breder in te zetten. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van het eindproduct. De oplossing om de hoge vraag naar bouwvakkers tegen te gaan lijkt nog ver weg.

Het probleem van het personeelstekort is volgens sommige al ontstaan in 2008. Toen zijn er veel mensen ontslagen en hebben zij hun werk elders gevonden. Voor bouwbedrijven is het lastig om deze mensen weer terug te halen. En, ondanks de corona crisis is de vraag naar bouwvakkers, en het aantal vacatures in de bouwsector juist gestegen.

Hoge vraag naar bouwvakkers verminderen en het personeelstekort tegengaan?

Er zijn verschillende manieren te bedenken om het personeelstekort in de bouw tegen te gaan. Allereerst zou het een mogelijkheid kunnen zijn om bestaand personeel om te scholen. Zo is er momenteel wat minder vraag naar hulpkrachten en schilders. Deze werklieden zouden met behulp van omscholing in andere functies in de bouw kunnen werken. De vraag naar bouwvakkers zal ook in de komende jaren groter blijven dan het aanbod.

Naast het probleem door middel van personeel in de bouw op te lossen, is het ook mogelijk om de innovatie van prefab wonen steeds meer te omarmen. Deze manier van bouwen geeft een bedrijf de mogelijkheid om bepaalde processen in het geheel te automatiseren. Echter, zullen er hierdoor wel weer andere specialistische vaklieden bij komen. De vraag naar bouwvakkers zal hierdoor veranderen. Naar verwachting zullen er meer vaklieden benodigd zijn in het afbouwen van de projecten.

Waar kan Hesko jou als bouwbedrijf bij ondersteunen?

Helaas, Hesko kan jou niet helpen bij de problemen die de stikstof- en coronacrisis met zich meebrengen. Wel zijn wij gespecialiseerd in het in contact brengen van bouwbedrijven en goede vaklieden. De vraag naar bouwvakkers is dan ook eentje die wij maar al te graag beantwoorden.

Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Met een netwerk van meer dan 500 zzp’ers hebben wij altijd de geschikte persoon voor de opdracht.

Kees Van den Heuvel
Sinds 1996 houd ik mij bezig met het ondersteunen van zzp'ers in de bouw. Tijdens alle fasen van HESKO heeft het team zich gericht op het luisteren naar anderen om samen iets moois neer te kunnen zetten. En zo weet je wat er van elkaar verwacht wordt en kunnen wij de juiste match maken.