Waarom Poolse en Nederlandse vaklieden niet aan te slepen zijn

door | 19 juli 2018 | Bouw

Nederland staat bekend om zijn arbeidsmigranten, met name als het gaat om de Poolse vaklieden. Momenteel is de Poolse bevolking ook sterk vertegenwoordigd in de bouwbranche, even als arbeidsmigranten uit andere gebieden in Oost Europa. Waar al deze vaklieden ineens vandaan komen?

Simpel, namelijk omdat de financiële crisis veel te weeg heeft gebracht waardoor de meeste vaklieden in de bouwbranche noodgedwongen op zoek moesten naar een nieuw “vak”. Dit heeft onder andere ervoor gezorgd dat er heel veel Nederlandse vaklieden uit de bouwbranche verdwenen, maar ook dat vele ouders hun kinderen aangaven tijdens de studiekeuze de bouwbranche te mijden. Dit heeft ook desastreuze gevolgen gehad voor de opleidingen, waaronder sluitingen van diverse scholen omdat zij niet voldoende ingeschreven leerlingen hadden en de kosten daardoor te hoog opliepen.

De uitkomst voor de bouw was op dat moment een beroep doen op buitenlandse arbeidskrachten. Waarom? De grote groei! De transformaties lopen momenteel sterk terug omdat de meeste kantoren die kansrijk zijn voor een transformatie op aan het raken zijn. Voorheen werden er zo’n 7.000 woningen in kantoorpanden gebouwd, maar dit jaar doen we het met zo’n 4.000. Waar de groei dan ligt? De utiliteitsbouw (en andere vlakken binnen de bouw) én deze groeit krachtig. Volgens het EIB zal de nieuwbouwproductie dit jaar met 7,5 procent groeien en in 2019 zou het mogelijk nog eens kunnen toenemen.

Om deze groei op te kunnen vangen moeten we dus binnen (of in cruciale gevallen buiten) de grenzen kijken naar goed opgeleid personeel dat vakkundig te werk kan gaan. Tevens is het erg belangrijk dat zij de Nederlandse taal machtig zijn en een VCA-diploma in bezit hebben. In het begin van 2018 gaf de Kamer van Koophandel (aan CoBouw) aan dat 18 procent van alle bouwondernemingen in Nederland een buitenlandse eigenaar heeft. Het aantal buitenlandse starters in Nederland blijft maar toenemen.

De toename in Poolse vakmensen is niet erg. Sterker nog, ze zijn welkom. De Nederlandse bouwbranche komt volgens het rapport van het EIB tot aan 2022 ruim 55.000 vaklieden te kort, waarbij 45 procent daarvan nog uit de schoolbanken moet komen. Die 45 procent is alleen niet voldoende om het volledig te dekken. Wij merken bij HESKO van onze opdrachtgevers dat Nederlandse vaklieden (zoals metselaars) moeilijk te vinden zijn en zij steeds vaker de voorkeur geven aan ervaren vakmensen uit het buitenland die kwalitatief goed werk kunnen leveren.

Ben je op zoek naar Poolse vakmannen of Nederlandse vakmannen? Zoek hier dan een zzp’er die bij jou past. Mocht jouw zzp’er er niet tussen staan, neem dan eens contact met ons op om te kijken hoe wij jou hierin kunnen helpen, of laat je gegevens achter zodat wij je direct kunnen helpen en een aantal stappen voor zijn.

Philip van den Heuvel
Ik sta op met marketing en ga ermee naar bed, ben enthousiast over nieuwe techniek en zoek altijd naar vormen waarmee je samen tot iets moois kunt komen.