Veiligheidscertificaten in de bouw belangrijk? Klopt, maar water is net zo belangrijk!

door | 26 juli 2018 | Bouw, Gezondheid, Weer

Afgelopen weken is het al enige tijd extreem warm in Europa, ook in Nederland staat de thermometer al een tijdje aardig hoog. Het is in dit warme weer ontzettend belangrijk dat je genoeg blijft drinken. In de bouw doen mensen veel fysiek werk en met deze warmte moet het lichaam koelen en gehydrateerd blijven, anders kan dit nare gevolgen hebben.

Het gevaar is dat er vaak niet wordt geanticipeerd op warmte, ook is de voorbereiding hierop vaak niet optimaal. Vaak worden er ondoordachte en ad hoc beslissingen gemaakt. Soms kan het goed uitpakken, maar in sommige gevallen kan het juist helemaal verkeerd lopen. Mocht je trouwens nog op zoek zijn naar vaklui van het beste niveau wellicht kunnen we je hierin verder helpen. Wij proosten erop met een koud glas water. Maar laten we eerst eens gaan kijken wat er nu zo gevaarlijk is aan de warmte en wat je er tegen kan doen.

Gevaren van de warmte

Goed, het is dus echt van cruciaal belang dat de werkomgeving voor mensen die werken op de bouw met warm weer goed is ingericht op deze warme periode die we nu beleven. Het is momenteel zo warm in Nederland dat er zelfs sprake is van een hittegolf, de ZZP’ers die werken op de bouw met warm weer moeten hier nog gewoon werken. Veel mensen onderschatten de gevaren van een warme periode. Echter zijn de gevaren die op kunnen treden dusdanig ernstig dat er zeker moet worden gezorgd voor een veilige werkomgeving. Maar wat is er dan precies zo gevaarlijk aan de hitte?

Het menselijk lichaam is niet goed gemaakt voor extreme hitte, dit zie je vaak wel terug aan de mensen. Als het warm weer is dan loopt iedereen net iets meer te hijgen en te puffen. Dit komt door het feit dat jouw hart sneller zal gaan pompen op een warme dag. Net als bij koude dagen probeert het hart om de temperatuur in het lichaam constant te houden, hierdoor gaat er dus meer bloed stromen door het lichaam. Niet iedereen weet van zichzelf dat hij of zij een slecht hart heeft, zoals je wel kunt bedenken is het dus extreem gevaarlijk als iedereen zonder voorzorgsmaatregelen lange periodes in de zon gaat werken.

Los van een falend hart kan de zon nog veel meer nare gevolgen met zich mee brengen. Zo gaan mensen zweten wanneer het warm is, je lichaam zorgt er voor dat het water in je lijf als het ware naar buiten komt. Dit is ook weer een manier van het lichaam om af te koelen. Wanneer mensen op een dag te veel zweten en niet genoeg drinken dan kan het zomaar zijn dat ze uit zullen drogen, in de meest ernstige gevallen kan dit zelfs zorgen bepaalde falen bij de organen.

Zonnesteek en oedeem

Maar het meest voorkomende probleem is nog altijd een zonnesteek. Een zonnesteek komt voor wanneer de hersenen niet genoeg vocht op kunnen nemen. Vaak zien we dit bij mensen die pal in de zon staan of lopen, mensen op de bouw dus bijvoorbeeld. Je kunt je wel voorstellen dat je niet zo veel schaduw tegen zult komen als je boven op een dak staat. Wanneer een zonnesteek niet snel genoeg behandeld wordt dan is een bezoekje aan het ziekenhuis niet zo vreemd.

Ook is het zo dat mensen die te lang in de zon lopen last kunnen krijgen van oedeem. Dit is een vervelende aandoening waarbij er overmatig veel vocht gaat zitten in de arm of in het been. Mocht het te erg zijn dan moet dit vocht operationeel verwijderd worden.  Wil je nu als opdrachtgever weten hoe je deze vervelende klachten van de hitte kan voorkomen dan hebben we wel enkele tips voor jou en je bedrijf. Op die manier kan je zorgen voor een werkomgeving waarin iedereen zich op zijn gemak voelt in dit warme weer.

Maatregelen voor de hitte

Er zijn diverse dingen die je als opdrachtgever kunt doen om te zorgen voor een veilige omgeving voor de mensen die aan het werk zijn. Dit zijn echt geen ingrijpende maatregelen die veel geld kosten, het zijn alleen wel onderdelen van de werkvloer die zeker moeten worden nagestreefd. De eerste maatregel die je kan doorvoeren voor de vakmensen is natuurlijk af en toe even een pauze om op adem te komen. Dit is natuurlijk iets vaker dan normaal, op die manier kunnen ze even een glas koud water achterover slaan. Op een dag heeft een mens om en nabij de 2 liter water nodig, op een extreem droge dag zelfs wel meer. Een extra pauze voor de mannen, of vrouwen natuurlijk, is dus zeker geen overbodige luxe. Zie hier een voorbeeld bij één van onze opdrachtgevers, SiSto Projectafbouw, die vaklui rijkelijk voorziet van water.

Los van het water drinken zijn er nog veel meer maatregelen die je kunt toepassen. Zo kan je de mensen vragen of ze een shirt met lange mouwen aan doen, op die manier zal de zon niet zo snel de huid beschadigen. Daarnaast voelt het niet zo warm omdat het shirt de zon tegen houdt. Wat je ook kan doen is een zeil of doek spannen als je werkzaamheden plaats laat vinden waar een steiger voor nodig is. Een steiger staat vaak vol in de zon, door het doek hebben de mensen toch een beetje schaduw. Zorg er daarnaast ook voor dat je voldoende middelen tegen de zon hebt of vraag of ze dat zelf mee kunnen nemen, denk bijvoorbeeld aan zonnebrand of after sun. En je kunt natuurlijk zorgen voor voldoende afkoeling, rooster dus bijvoorbeeld het werk in voor de middag en de avond, door de hete uren te vermijden is de kans op bovenstaande gevaren al vele malen minder dan normaal.

Waarom zou je dit als opdrachtgever doen?

Misschien denk je dat het allemaal maar onnodig is, ‘als de mannen het warm hebben dan doen ze er zelf wel iets aan’. Dit is natuurlijk helemaal verkeerd gedacht. Wist je namelijk dat mensen veel sneller en beter werken als ze het niet te warm hebben? De concentratie ligt dan veel hoger dan tijdens een periode in de zon. Het is dus belangrijk dat ze het niet te heet hebben, anders zouden ze zomaar eens grote fouten kunnen maken bij het werk.

Wanneer je geen maatregelen neemt tegen de hitte dan kan het zelfs zo zijn dat je als werkgever de arbeidsinspectie langs krijgt. Dit wil je natuurlijk liever niet hebben, deze onderzoeken en inspecties gaan altijd aardig wat tijd kosten. Hier zit geen enkele opdrachtgever op te wachten. In de tijd dat een inspectie eindelijk klaar is had je ook allang een kan water voor de mensen neer kunnen zetten.

Daarnaast is het zo dat het in de wet staat opgenomen dat een opdrachtgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Wanneer mensen moeten werken met warm weer dan kan het dus zo zijn dat er mogelijk een schending plaatsvindt van de Arbowet. Wanneer je als opdrachtgever wel zorgt voor een goede werkplek dan is er natuurlijk niets aan de hand. Plus, het zijn wel mensen die werken met warm weer in de bouw. Dit is op zich al knap natuurlijk in deze hitte!

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Bij ons ben je op de juiste plek beland voor de beste vaklui. Wij zijn er voor om te bemiddelen tussen twee partijen. Misschien ben je zelf actief op de bouw en wil je wat klussen doen. Of misschien heb je juist mensen nodig die voor jou wat vakwerk kunnen doen. Er zijn bij ons ontzettend veel mensen die zich aanbieden als persoon om voor jou een bepaalde klus onder handen te nemen. Wil je eens bekijken op wat voor soort gebieden er mensen beschikbaar zijn dan kun je eens surfen naar hesko.nl. Neem dus gerust eens contact met ons op en wij komen graag eens een koud glas water of een kopje (ijs) koffie drinken!

Contact opnemen kan door ons te bellen op 0345 51 08 22 of je gegevens bij ons achter te laten, zodat we je zo snel mogelijk en goed mogelijk kunnen helpen. Je kan er voor kiezen om dit te doen als vakman/vakvrouw, of als opdrachtgever.

Philip van den Heuvel
Ik sta op met marketing en ga ermee naar bed, ben enthousiast over nieuwe techniek en zoek altijd naar vormen waarmee je samen tot iets moois kunt komen.