GPI, wat is dat? De Generieke Poortinstructie!

door | 19 maart 2019 | Bouw, Regelgeving

Per 1 april 2019 wordt de Generieke Poortinstructie (GPI) een verplichting op alle bouwplaatsen in Nederland. Ook nu accepteren een aantal organisaties deze veiligheidsinstructie al om toegang te krijgen tot de bouw. Het initiatief van deze poortinstructie is door Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) gestart, en terecht! Het richt zich op het stimuleren en verhogen van de veiligheid op de bouwplaatsen. Richard en Kees hebben de GPI al. Moet je de Generieke Poortinstructie nog halen? Lees dan snel verder.

Wat is het doel van de GPI?

Iedereen die een bouwplaats wilt betreden moet de generieke poortinstructies kennen. Hierbij moeten voorafgaand aan het bezoek aan de bouwplaats de instructies worden gevolgd en er moet een toets worden afgelegd. Het doel van deze instructie is het creëren van bewustzijn en meer duidelijkheid over de verwachtingen op het gebied van veiligheid op de bouwplaats. De Generieke Poortinstructie is de stimulans om het veilige gedrag op de bouwplaatsen te triggeren. Doordat de GPI gelijk is voor alle bedrijven en bouwplaatsen, is er sprake van een duidelijke norm. Zo kan er geen onduidelijkheid meer ontstaan.

Wat verandert er voor ons?

Hoewel het tot de verplichte invoering van de GPI op 1 april 2019 nog geen probleem is om zonder Generieke Poortinstructie op de bouw te beginnen, zal dat vanaf de ingangsdatum wel veranderen. De aangesloten partijen bij de GCVidB kunnen ook per bouwplaats aanvullende specifieke veiligheidseisen te stellen. De GPI geldt voor iedereen die op en rondom de bouw werkzaam is, namelijk:

  • Alle eigen medewerkers;
  • Medewerkers van alle onderaannemers;
  • Toeleveranciers die werkzaamheden verrichten op de bouwplaats.

Dat betekent dat ook wij van HESKO de GPI al hebben behaald. Zelfs Richard die op ons kantoor zit!

Hoe kun je de GPI halen?

Om de Generieke Poortinstructie te kunnen behalen moeten modules worden gevolgd, welke vervolgens worden getoetst. Dit kan door met de inlogcode (die je gekregen of gekocht hebt) in te loggen op de website van GPI. Je kunt de toets doen op je werkplek, je computer thuis of zelfs op je mobiele telefoon. Na het behalen van je GPI ontvang je een certificaat dat één jaar geldig is en kun je alle bouwplaatsen van de bij de Governance Code aangesloten bouwbedrijven aan de slag!

Als zzp’er of medewerker van bouworganisatie inlogcodes kopen voor de GPI

Om in bezit te zijn van een GPI-certificaat dien je eerst de toets te hebben doorlopen. Dit kan pas op het moment dat je een inlogcode hebt. Deze krijg je van je werkgever of als zzp’er bestel je die zelf. De code kun je kopen op de website gpi.nu. Heb je vragen over de aanschaf van de GPI? Wij helpen je graag! Neem contact op met Kees of Richard.

Handige links

Bron: GovernanceCode Veiligheid. (z.d.). GPI Generieke Poortinstructie. Geraadpleegd op 19 maart 2019, van https://gc-veiligheid.nl/generieke-poortinstructie-gpi

Het filmpje

Philip van den Heuvel
Ik sta op met marketing en ga ermee naar bed, ben enthousiast over nieuwe techniek en zoek altijd naar vormen waarmee je samen tot iets moois kunt komen.