Wat gaat het woningtekort in Nederland veranderen voor de zzp’er in de bouw?

door | 15 april 2021 | Bouw

Wat gaat het woningtekort in Nederland veranderen voor de zzp’er in de bouw?

De komende jaren zal het een groot onderdeel van de bouwsector bezighouden; het woningtekort in Nederland. De komende tien jaar zullen er enorm veel nieuwe woningen gebouwd worden om het woningtekort terug te dringen. Wat gaat dit betekenen voor de zzp’er in de bouw? In deze blog vertellen we je meer over onze verwachtingen rondom de woningbouw en de rol van de zzp’er hierin.

Woningtekort in Nederland en de rol van zzp in de bouw.

Het woningtekort in Nederland

Koopwoningen die voor veel Nederlanders onbetaalbaar worden, lange wachttijden voor huurwoningen en studenten die langer in hun studentenwoning blijven wonen. Nederland heeft een groot tekort aan huizen. Momenteel is er een woningtekort in Nederland van 300.000 woningen zegt onderzoeksbureau ABF Research, dat het tekort al jarenlang bijhoudt in opdracht van de overheid.

De verwachting is dat het woningtekort in Nederland de komende jaren alleen nog maar zal toenemen. Het tekort aan woningen in Nederland is volgens deskundigen te wijten aan het aantal nieuwbouw woningen dat gebouwd werd na de kredietcrisis. Het bouwen van nieuwbouw woningen zakte in die tijd helemaal in, terwijl de bevolking door bleef groeien.

Om ervoor te zorgen dat het woningtekort de komende jaren zal afnemen, zullen er per jaar 100.000 nieuwe woningen gebouwd moeten worden. De doelstelling is dan ook om de komende jaren minimaal één miljoen nieuwe huizen te bouwen. Deze woningen zullen vooral beschikbaar worden gesteld voor starters, studenten, mensen met een laag inkomen (sociale woningbouw) en de middeninkomers.

Wat gaat er veranderen voor de zzp’er in de bouw?

Het grote woningtekort in Nederland zal de markt deels wakker schudden. De acute vraag naar meer woningen zal volgens Hesko effect hebben op de woningbouw zoals we deze nu kennen. Wanneer er meer nieuwbouw woningen gebouwd moeten worden, dan zullen deze projecten van een grotere omvang zijn. Om deze opdrachten aan te kunnen, zullen zzp’ers in de bouw samen moeten werken. Volgens NOS zien we deze trend in de huidige zzp in de bouw markt al vaker terug. Zzp’ers in de bouw bundelen steeds meer de krachten om zo grotere klussen binnen te halen. ‘Traditionele’ bouwbedrijven met werknemers hebben dan het nakijken.

Wat kan een arbeidsbemiddelingsbureau hierin betekenen?

Het woningtekort zal de woningbouw en de rol van zzp’ers hierin veranderen. Iedere zzp’er in de bouw heeft zijn eigen expertise. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de zzp’ers in de bouw doen waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden. Gezamenlijk kunnen we grotere projecten aanvliegen. Door de krachten te bundelen en iedereen in zijn/haar kwaliteit te benutten kunnen we mooie bouwprojecten werkelijkheid maken.

Benieuwd wat Hesko voor jou kan betekenen? Hesko is een arbeidsbemiddelingsbureau dat zich al sinds 1996 bezighoudt met het ondersteunen van ZZP’ers in de bouw. Wij brengen opdrachtgevers met zzp-bouwopdrachten in contact met de (gespecialiseerde) zzp’er, zonder dat de zzp’er daar tijd en moeite in hoeft te steken. Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in Hesko, schrijf je dan in als zzp’er om in aanmerking te komen voor ons aanbod van opdrachten.

Kees Van den Heuvel
Sinds 1996 houd ik mij bezig met het ondersteunen van zzp'ers in de bouw. Tijdens alle fasen van HESKO heeft het team zich gericht op het luisteren naar anderen om samen iets moois neer te kunnen zetten. En zo weet je wat er van elkaar verwacht wordt en kunnen wij de juiste match maken.