Toenemen aantal ZZP-zorgprofessionals niet de oorzaak van probleem in de zorg
Binnen de zorg is er een verkeerd beeld gevormd over de zorgprofessionals. De mensen in loondienst kijken toch altijd nog met argusogen naar het aantal groeiende zelfstandigen in de zorg. Zij zijn van mening dat deze groep zelfstandigen geen oog heeft voor de belangen binnen de zorgsector, ze denken voornamelijk dat een ZZP’er alleen maar voor zichzelf werkt om geld binnen te harken. Echter zegt een peiling verricht door V&VN iets totaal anders.
Waarom beginnen mensen in de zorg voor zichzelf?
Het blijkt dat het grootste gedeelte van de ZZP’ers binnen de zorgsector niet voor zichzelf beginnen om meer inkomsten te vergaren. Sterker nog, de groep met ZZP’ers groeit door de ontwikkelingen die plaatsvinden binnen de werknemersorganisaties in de zorgsector. De meeste zelfstandigen geven aan dat zij het niet eens zijn met de werkwijze waarop werkgevers de mensen in loondienst inzetten in de zorg. Door grote tekorten in de zorg hebben veel mensen moeite om het allemaal bij te houden. Veel uren draaien, lange dagen overwerken en lage lonen. Tevens is er vaak niet de mogelijkheid om een flexibel contract aan te gaan, dit is vaak te duur voor de werkgever.
Hieruit blijkt dan ook dat het probleem niet zozeer bij de zelfstandigen ligt, zij willen in de meeste gevallen hetzelfde als de mensen in loondienst. Op de eerste plaats willen alle zorgprofessionals, in loondienst en op zelfstandige basis, een hoge mate van autonomie. Ze willen meer vrijheid genieten in de werkwijze binnen het bedrijf. Daarnaast vinden beide groepen het belangrijk dat zij gericht zijn op de patiënt. Door als zelfstandige te beginnen sta je dichter bij de cliënt, dit werkt een stuk prettiger. Tevens willen beide groepen ontwikkelingsmogelijkheden krijgen binnen het bedrijf, voor een ZZP’er is dit echter wel een stuk makkelijker om te doen.
Dus niet een groot verschil tussen ZZP en dienstverband
Het is dus niet zo dat de ZZP zorgprofessionals de oorzaak zijn voor de problemen in de zorgsector, het is de werkgever die een grote rol heeft gespeeld bij de teloorgang van dit werkgebied. Door de mogelijkheid om voor jezelf te beginnen is het voor vele zorgprofessionals mogelijk geworden om toch nog met plezier aan het werk te gaan in de zorg, alleen nu niet meer in loondienst. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat van de ZZP’ers een ruime meerderheid aangeeft tevreden te zijn met het werk. Zij geven het werk een 8,5 gemiddeld. Dit is een erg hoog cijfer in tegenstelling tot de mensen in dienstverband, zij geven namelijk maar een 6 voor het werk.
Het werken als ZZP’er sluit dus veel beter aan bij de behoeftes van de zorgprofessionals. Is het dan echt raar dat steeds meer mensen in de zorgsector kiezen voor zelfstandigheid? Het is tijd dat de zelfstandigen niet gelijk worden afgezet als slecht en profiteurs, het probleem binnen de zorg ligt nu eenmaal veel dieper dan dit. Het is juist van belang dat de werkgevers de handen uit de mouwen steken, alleen zo kan er verandering plaatsvinden.
HESKO en zorgprofessionals?
Vanaf 2019 gaan wij de ZZP’ers in de zorg helpen bij het vinden van juiste opdrachten. Na het succes in diverse andere branches hebben wij ons verdiept in ons netwerk in de zorg, maar ook in de materie van de zorg. Hieruit blijkt dat wij ook daar kunnen helpen met het vinden van passende opdrachten.
Onze opdrachtgevers gaven aan geïnteresseerd te zijn in de volgende disciplines:
– Niveau 1 – Zorghulp
– Niveau 2 – Helpende (Plus)
– Niveau 3 – Verzorgende (IG)
– Niveau 4 – MBO Verpleegkundige
– Niveau 5 – HBO Verpleegkundige (Propedeuse/Associate degree)
– Niveau 6 – HBO Verpleegkundige (Afgerond)
– Woonbegeleider
– Persoonlijk begeleider
– Activiteitenbegeleider
Geïnteresseerd? Meld je dan aan via de link (ook als je een andere professionaliteit hebt, natuurlijk!):
Bronnen:
V&VN. (2018, 5 november). Personeelstekorten: werkgevers komen in actie, maar nog onvoldoende. Geraadpleegd op 17 december 2018, van https://www.venvn.nl/Portals/1/Afbeeldingen/Nieuws/2018/personeelstekort_factsheet.pdf