Duurzaamheid hoor je overal, ontdek circulair bouwen en slopen!

door | 27 augustus 2018 | Bouw, Duurzaam, Kosten

Op de bouw heb je ontzettend veel materiaal nodig. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een nieuw ziekenhuis. Om dit te bouwen zit je toch al wel snel te denken aan honderden kilo’s staal, hout en steen. Het is alleen wel zo dat lang niet alle materialen in gebruik worden genomen, alles wat over is gaat nu eenmaal niet in het bouwwerk zitten. Dit is toch een beetje zonde, vaak zijn de bouwmaterialen namelijk nog van uitstekende kwaliteit. Vandaar dat er de laatste jaren een grote innovatie in de bouw heeft plaatsgevonden, dit is door de bouwmaterialen te hergebruiken. Deze circulaire economie zou zomaar eens de toekomst kunnen worden voor de bouwmarkt.

Hoe gaat circulair slopen in zijn werk?

Circulair slopen is dus slopen met hergebruik in het achterhoofd. Tijdens deze manier van slopen zal het sloopbedrijf er alles aan doen om de materialen die geschikt zijn voor recycling in topconditie te houden, deze kunnen dan beschikbaar worden gesteld voor andere bedrijven. Hoe doen ze dit dan precies? Voordat het bedrijf aan de gang gaat om een pand te slopen zal er een digitaal materialen paspoort gemaakt worden. Met dit paspoort kunnen de sloopbedrijven heel eenvoudig zien wat er wel en wat er niet kapot mag. Op dit paspoort staat dan ook de waarde van het betreffende materiaal. Door het waardevolle materiaal te bewaren is het mogelijk om deze materialen te laten gebruiken door andere bedrijven.

Een duurzame marktplaats

Je kunt dus heel makkelijk de bouwmaterialen die je over hebt bij een bepaald project hergebruiken voor een ander project. Deze duurzame manier van werken zorgt er voor dat alles uit de bouwmaterialen wordt gehaald wat maar kan, zo zorg je er voor dat je aanzienlijk wat kosten zult besparen. De spullen die je namelijk over hebt kun je verkopen aan een ander bedrijf die deze wel zou kunnen gebruiken. Deze manier van handelen zal waarschijnlijk op een grote schaal plaatsvinden, zo krijg je dus een uitermate sterke circulaire economie. Door de goederen weer door te verkopen die je over hebt wordt elke partij hierdoor vooruit geholpen.

Op deze marktplaats staat de zichtbaarheid centraal, zo kan de potentiele koper heel makkelijk zien wat het aanbod nu precies is. Een architect die een pand zal gaan bouwen kan op deze manier makkelijk materialen inkopen die hij nodig heeft. Hij neemt contact op met de sloop aannemer, deze zal er voor zorgen dat de materialen tegen een bepaald bedrag geleverd kunnen worden. Maar particulieren zijn niet de enige groep die deze plaats zouden kunnen raadplegen. Wat nu als ook de gemeentes of de overheid beschikking zou hebben over herbruikbare materialen? Zo zou er meer geld gestopt kunnen worden in het realiseren van bepaalde projecten.

Circulaire opdrachtgevers

Het is dus zonde om goede bouwmaterialen weg te gooien als je ze nog gewoon kunt gebruiken. Wanneer er iets gesloopt wordt, of wanneer er een project aan de gang is, dan wordt er momenteel nog maar heel weinig aandacht besteed om te kijken naar manieren om te hergebruiken. De bedrijven weten maar niet hoe ze van de bouwmaterialen af kunnen komen, ze hebben niet zoveel tijd dat ze andere bedrijven op kunnen bellen om te kijken of ze interesse hebben. Een soort marktplaats zou dus echt de ideale oplossing zijn.

Natuurlijk moeten de ondernemingen en opdrachtgevers hier wel voor open staan, anders komt het er nog niet van. De bedrijven moeten in gaan zien dat hier dusdanig veel voordelen aan zitten dat het wel degelijk loont om er tijd in te steken. Dit kan alleen als alle ondernemingen daadwerkelijk mee willen helpen, een marktplaats zonder aanbod kan natuurlijk niet.

De voordelen voor bedrijven

We hebben het al even aangekaart, er zitten echt veel voordelen aan het opzetten van deze marktplaats voor duurzame materialen. De bedrijven kunnen ten eerste het overschot aan materialen aanbieden voor een bepaalde prijs. Deze prijs zal lager zijn dan de nieuwprijs, op deze manier zullen meerdere ondernemingen dus kiezen voor het goedkope alternatief. Zo krijg je voor het overschot toch nog een aanzienlijk bedrag terug. Veel materialen zijn nu eenmaal ideaal voor recycling, het blijkt zelfs dat 95% van de materialen kan worden hergebruikt.

Een ander voordeel is dus dat de bedrijven met een beperkt budget ook de kans hebben om goedkoop aan duurzame bouwmaterialen te komen. Door deze manier van duurzaam inkopen kunnen ze voor minder geld toch over de benodigde spullen beschikken, dit zal weer zorgen voor meer start ups die hun doelen kunnen bereiken. Het kan dus zeker handig zijn als de overheid dit extra zou stimuleren, het land heeft immers altijd baat aan meer ondernemers die een zaak opzetten. En daarnaast zou de overheid zelf ook gebruik kunnen maken van deze manier om goedkoop aan kwalitatief goede materialen te komen.

Toekomst perspectief

We zien dat er al steeds meer gedaan wordt aan het recyclen van spullen en materialen, het kan alleen nog wel een tikkeltje beter. De sloopbedrijven en de innovatie bedrijven moeten in gaan zien dat zij echt veel profijt kunnen halen uit een soort circulaire marktplaats, zij kunnen immers meer geld vangen voor de resterende materialen. Wanneer zij zich ook voegen bij dit plan kan het zomaar eens zijn dat deze soort marktplaats een echt fenomeen wordt. Als dan ook nog de verschillende gemeentes zich bij dit plan zouden voegen dan kunnen er meer projecten gerealiseerd worden voor een veel lagere prijs, met een duurzaam resultaat. Zou dit geen geweldige ontwikkeling zijn? Kennismaken met zo’n marktplaats kan op Insert.nl.

Het filmpje

Philip van den Heuvel
Ik sta op met marketing en ga ermee naar bed, ben enthousiast over nieuwe techniek en zoek altijd naar vormen waarmee je samen tot iets moois kunt komen.