Hoe word ik zzp’er in de bouw?

door | 22 april 2021 | Bouw

Hoe word ik zzp’er in de bouw?

Om uit te zoeken hoe je moet starten als zzp’er in de bouw, is het belangrijk om uit te zoeken wat jouw werkgebied is. Hierna kun je kijken of er veel aanbod van werk is in deze sector. Zo voorspelt de bouwsector-prognose 2021 van Rabobank dat de bouwsector vanaf 2022 weer gaat groeien. Met name de vraag naar duurzame innovatie zal flink groeien. Denk hierbij aan ‘slimme’ energiebezuiniging: bijvoorbeeld slimme verlichting en verwarming en airconditioning op basis van algoritmen. Zelfstandig in de bouw werken als zzp’er gaat dus vooral uit van het inspelen op de vraag van de klant.

hoe-word-ik-zzper-in-de-bouw

Allereerst is het dus belangrijk om te bepalen waar je talent ligt. Denk aan zowel iets wat veel mensen kunnen, maar ook aan talenten die niet veel mensen hebben. Zo vergroot je je doelgroep, en heb je meer kans op klussen. Dit is vooral als verse zzp’er in de bouw van groot belang. Zo breid je je bestand van vaste klanten uit, en kun je aan de slag blijven.

Zelfstandig worden in de bouw

De meeste starters beginnen in loondienst in de bouw om ervaring op de toen. Maar hoe word ik zzp’er in de bouw? Het belangrijkste voor voor het zelfstandig worden in de bouw, is het hebben van genoeg klussen. Hier voorziet Hesko in. Je kunt je op de site aanmelden voor klussen in jouw vakgebied en regio. In de bouwsector wordt er weinig aan ‘networking’ gedaan. Om zo toch in contact te komen met genoeg opdrachtgevers, is het aan de zzp’er in de bouw om een mooie dienst af te leveren, zodat hij aanbevolen wordt bij kennissen van de klant.

Zelfstandig in de bouw

Het zelfstandig in de bouw werken is vaak erg divers, al bepaalt de zzp’er dit natuurlijk ook zelf. Je neemt zelf je opdrachten aan, wat er vaak toe leidt dat je elke dag wat anders doet! Mocht jouw talent op één vlak liggen, heb je als zzp’er in de bouw alle ruimte om je daarop te richten.

Hoewel je als zzp’er zo veel mogelijk van je klus zelfstandig wil doen, is het ook altijd mogelijk om als zelfstandige andere zzp’ers in te huren! Dit is een goede manier om connecties te leggen met andere zzp’ers, en zo andersom ook door hen ingehuurd te worden. Zo vorm je een kring met vakmensen, en een toevoer van voldoende klussen.

Starten als zzp’er in de bouw

Een van de eerste dingen die je nu moet doen, is je inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht, en dat zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk aan de slag kan. Om aan klanten te komen, werkt de mond-tot-mond reclame het beste in de bouw. Jouw afgeleverde werk is je visitekaartje, en dit bepaalt of de klant je aanraadt aan vrienden en familie!

Om te starten als zzp’er in de bouw heb je opdrachten nodig. Wij van Hesko bieden je deze opdrachten op onze site. Ben je geïnteresseerd in Hesko als aanbieder van opdrachten? Mogelijk als springplank, of als vaste basis, schrijf je in als zzp’er! Voor meer informatie voor de zzp’er in de bouw kun je een kijkje nemen bij de andere blogs.

Kees Van den Heuvel
Sinds 1996 houd ik mij bezig met het ondersteunen van zzp'ers in de bouw. Tijdens alle fasen van HESKO heeft het team zich gericht op het luisteren naar anderen om samen iets moois neer te kunnen zetten. En zo weet je wat er van elkaar verwacht wordt en kunnen wij de juiste match maken.